• '; } else { echo ' '; } ?>
 • « | Home | »

  Rygerlunger Er Den Store Dræber

  Af Janno d.22/01/2008

  Ca. 3000 mennesker dør hvert år af rygerlunger alene herhjemme. Der er omkring 200.000 der har fået diagnosen rygerlunger, og det er en stigende kurve der tegner sig for denne lidelse, og den eneste effektive måde at forebygge at du bliver en af de 3000 der dør hvert år, er et rygestop.

  Sygdommen er faktisk en stor belastning for sundhedsvæsenet, og det er nævnt at den er blandt top 5 i hvor meget en sygdom tager af ressourcer.

  Og det er rygning der har skylden i langt de fleste tilfælde hvor der konstateres rygerlunger, men på trods af navnet er det ikke kun rygning der kan føre til rygerlunger. I ca. hvert 10. tilfælde skyldes rygerlungerne en astma der ikke længere responderer på medicin, eller i nogle få tilfælde kan der være kemiske årsager til sygdommen. Hvis du både ryger, og er udsat for lungebelastende stoffer i dit arbejde, er du ekstra udsat, som eksempelvis en svejser vil være det.

  Jo mere du ryger, desto større er risikoen for at du udvikler rygerlunger, og jo tidligere du er startet har også stor indflydelse. Der er også risiko for at være arveligt belastet med en mangel på et stof i lungerne der hedder alfal-antitrypsin, men er du ikke ryger er du dog heldigt stillet, idet kun få ikke rygere med alfal-antitrypsin mangel får konstateret rygerlunger, hvorimod rygerne i 80% af de tilfælde udvikler rygerlunger.

  Man siger at hver femte ryger udvikler rygerlunger, men sundhedsvæsenet venter at det tal vil stige i hvert fald frem til år 2020.

  Groft sagt kan man sammenligne sygdommen med astma, og i rigtigt mange tilfælde er der også tale om at men både har astma og rygerlunger på en gang. En kort beskrivelse af rygerlunger er at det er betændelses tilstand i lungerne, som langsomt æder lungerne op indefra, og forsnævrer luftvejene og giver åndenød og følelsen af ikke at kunne trække vejret nok.

  Det er ikke sådan at du en morgen vågner og må konstatere at du har fået rygerlunger, da det er en snigende dræber, og det øges stille og roligt over tid hvor meget du er påvirket af sygdommen, og du skal derfor være meget opmærksom på din kondition, om du hiver efter vejret mere end du ellers har gjort, det kunne sagtens være et tegn på at du er på vej til, eller allerede har udviklet rygerlunger.

  Du skal ikke tage let på denne sygdom, da den er mindst lige så alvorlig som brystkræft, og den eneste måde du kan bremse den er at rygestop. Det vil dog ikke gøre dig rask, du er stadig syg i det stadie du er noget, det forværres bare ikke hurtigere end det gør for andre mennesker.
  Du skal dog vide, at der er et tidspunkt, hvor et rygestop stort set ikke hjælper mere, kom ikke derud, lyt til din krop, og følg dens signaler.

  • Sørg for at dyrke noget motion, det hjælper kroppen til at transportere ilt.
  • Hold dig fra ting du ved kan udløse åndenød, og pludselige anstrengelser.
  • Hold i det hele taget kroppen i gang.
  • Om vinteren, sørg for at du er varm og tør.
  • Øv dig at trække vejret afslappet, så er du bedre rustet når det kniber med luften.

  Du kan finde mere viden om rygestop i kategorien her på siden. eller du kan læse om rygestop ved hypnose på denne side

  Emner: Rygestop artikler, Sundhed | No Comments »

  Kommentarer