• '; } else { echo ' '; } ?>
 • « | Home | »

  Spiseforstyrrelse

  Af Janno d.16/08/2010

  En spiseforstyrrelse – Hvad er det?
  Selve betegnelsen ”spiseforstyrrelse” dækker over en række forskellige sygdomme. Ens for disse sygdomme er, at personen, der lider af en spiseforstyrrelse har en forstyrret og forkert måde at føle, tænke og handle på, når det kommer til mad, spisning, figur og vægt.

  Hos mennesker, der lider af anoreksi er kropsvægten alt for lav, hvorimod den hos personer, der lider af bulimi oftest er helt normal.

  Udover at have et forskruet forhold og tankemønster i forhold til mad, spisning og udseende, kan personer, der lider af en spiseforstyrrelse også have andre vanskeligheder og psykiske lidelser, f.eks. depressioner, angst, fobier, personlighedsforstyrrelse, tvangslidelse og andet.

  Hvem rammes af en spiseforstyrrelse?

  En spiseforstyrrelse så som anoreksi eller bulimi er multideterminerende sygdomme, hvilket betyder, at der ikke kan udpeges en enkelt årsag til, at man får en spiseforstyrrelse. Der er altså flere forskellige årsager til, at man udvikler en spiseforstyrrelse.
  Når man udvikler en spiseforstyrrelse skyldes det, at man er modtagelig overfor sygdommen, samtidigt med, at man bliver udsat for noget ubehageligt eller belastende, der udløser selve spiseforstyrrelsen. Din spiseforstyrrelse bliver derefter vedligeholdt, fordi der er noget ved dig selv, eller dine omgivelser, der konstant problematiserer din situation og dermed vedligeholder sygdommen.

  Her kommer en beskrivelse af diverse faktorer, der kan være gældende for folk, der udvikler spiseforstyrrelser;
  At være kvinde: En stor del at dem, der har en spiseforstyrrelse er kvinder. Dette kan meget vel hænge sammen med det idealbillede, der uheldigvis er blevet skabt af kvinden. Medierne og modeverdenen har skabt et totalt forkert idealbillede af den perfekte kvinde – et ideal mange piger/kvinder ønsker at opnå, men som meget få kan gøre uden at blive syge. En anden årsag til, at kvinder/piger er mere modtagelige overfor en spiseforstyrrelse.

  Den vestlige kulturs påvirkning: Spiseforstyrrelser ses ofte i den vestlige kultur, der er præget af overflod. En verden, hvor det ikke handler om at skaffe føde til dagen, så vi kan overleve, men derimod handler det om at tilpasse vores indtag af føde, således, at det matcher kroppens behov.
  De mange fristelser og muligheder gør det svært at begrænse ens fødeindtag, hvilket for nogle ender med en spiseforstyrrelse, der er domineret af overspisning.

  Du er i aldersgruppen 12 – 25 år: Alle kan i princippet rammes af en spiseforstyrrelse, men det er dog oftest folk i denne aldersgruppe, der første gang oplever at have symptomerne på en spiseforstyrrelse. Det er meget sandsynligt, at det har noget at gøre med, at det er den tid, hvor ens liv er meget præget af, at der sker en del forandringer kropsmæssigt og følelsesmæssigt.
  Er du ramt af en spiseforstyrrelse? – Søg professionel hjælp, inden den ruinerer dit liv totalt.

  Emner: Sundhed, Vægttab | No Comments »

  Kommentarer