• '; } else { echo ' '; } ?>
 • « | Home | »

  Lidt om Stresshåndtering, Stress Symptomer og Posttraumatisk Stress Disorder

  Af Janno d.18/06/2011

  Herunder en lille beskrivelse af forskellige former for stress lidelser, og de mest normale symptomer på stress.

  Stresshåndtering bliver bedst med professionel hjælp

  Stresshåndtering er en individuel størrelse, for selvom stress kan defineres ud fra blandt andet nogle fælles symptomer, har de fleste deres helt egen specielle indre strategi til at skabe stress.
  Nu skal det ikke lyde som om jeg siger at du selv bevidst skaber stress, for det mener jeg bestemt ikke, men stress forekommer jo ikke hvis ikke vi indvendigt reagerer på noget udvendigt – hvis du forstår.

  Opgaven med at blive god til stresshåndtering er at lære hvordan dit sind skaber stressen, og derefter lære hvordan du implementerer nogle andre måder at reagere på, måder der gør at du ikke skaber stress overhovedet.
  Det er også ret vigtigt for at kunne håndtere stress at man arbejder med at blive mere positiv, fordi en glad og positivt indstillet person vil have sværere ved at udvikle stress, og derved lettere ved at håndtere stress.

  Det er svært at definere hvor meget der kræves førend man er blevet god til stresshåndtering, men jeg kan sige at du hvis du går til en stresscoach, eller en decideret stress terapeut, bør kunne fornemme fornuftig fremgang indenfor de første 3-4 sessioner, ellers er der noget der ikke fungerer som det skal.

  Stress symptomer

  De mest almindelige symptomer på stress er eksempelvis:

  •    Man glemmer ofte helt normale ting, som man tidligere altid huskede uden problemer.
  •    Et stresset menneske vil som regel ikke have den store trang til at være sammen med andre mennesker, da det kan have en tendens til at stresse en yderligere, så man bliver mindre socialt udfarende.
  •    Overdreven følelse af træthed eller decideret udmattelse.
  •    Svært ved at falde til ro på grund af tanker, og dermed manglende søvn.
  •    Lettere til aggression end førhen.
  •    Uro i kroppen, og svært ved at sidde /ligge stille.

  Ovenstående er ikke den endelige udgave af stress symptomer 101, for der er masser af andre symptomer på stress der ikke er nævnt her, ligesom den individuelle oplevelse af stress også oftest adskiller sig fra normen.
  Det væsentlige når du mistænker at du lider af stress er at du besøger en læge og derved for det første får konstateret en mulig stress lidelse, og får en henvisning til en ekspert der ved hvad de har med at gøre. Alternativt kan du finde din egen stress coach eller anden form for alternativ stressbehandling.

  Posttraumatisk stress

  En reaktion på voldsomme oplevelser hvor man har haft ingen eller meget ringe mulighed for selv at påvirke situationen, og hvor man har følt sig i livsfare, vil ofte være at man udvikler post traumatisk stress .
  Denne type af stress, kommer ikke bare snigende langsomt og af sig selv, den udløses som den eneste stress lidelse af en decideret hændelse som ovenfor beskrevet.

  Der er selvfølgelig grader af PTSD ( Post Traumatic Stress Disorder ) og udover de ovennævnte scenarier kan man også udvikle ptsd som følge af følelsesmæssigt voldsomme oplevelser der ikke direkte fysisk er livstruende. Her tænker jeg på situationer såsom en mindre behagelig skilsmisse, fyring eller måske en dødsdom fra lægen.

  Posttraumatisk stress rammer oftest kvinder

  En befolkningsundersøgelse fra Amerika viste at flere kvinder end mænd fik posttraumatisk stress , og en mulig forklaring mentes at være den øgede risiko for at blive udsat for voldtægt, incest eller andre former for seksuelt relaterede overgreb og vold.
  En kvinde vil oftest føle sig mere sårbar og svagere end en mand i samme situation, og derfor også føle sig mere truet. Det i sig selv ville kunne forklare i hvert fald noget af forskellen.

  Har du et job hvor du kan blive udsat for voldsomme oplevelser i løbet af en arbejdsdag er du i risikogruppen for at udvikle denne post traumatiske stress , og folk i udsatte stillinger såsom soldater, læger, ambulancepersonale og sygeplejersker har omkring 20% risiko for at udvikle post traumatisk stress.

  Emner: Personlig Udvikling | No Comments »

  Kommentarer